Ja.
Feitelijk samenwonenden hebben geen specifiek statuut zoals gehuwden of wettelijk samenwonden. Er zijn geen rechten en plichten aan verbonden. Feitelijk samenwonenden moeten bijgevolg ook niets specifieks doen om uit elkaar te gaan: er dient geen procedure doorlopen te worden of regeling opgemaakt te worden.

Wel is het in de praktijk meestal zo dat er nood is om een aantal zaken te regelen.
Het is aangeraden om tot afspraken te komen, bijvoorbeeld over:

  • wie waar gaat wonen;
  • hoe jullie de inboedel of andere goederen die jullie samen aangekocht hebben, gaan verdelen;
  • de splitsing van een gezamenlijke rekening;
  • wie welke facturen of eventuele schulden verder gaat betalen;

Je kan voor die afspraken beroep doen op een familiaal bemiddelaar. Een lijst van erkende bemiddelaars vind je hier.

Opgelet! Je kan geen afspraken maken die indruisen tegen de openbare orde. Zo kan je bijvoorbeeld niet afspreken dat de ene ouder nooit een onderhoudsbijdrage zal vragen als de andere afstand doet van zijn recht om de kinderen te zien. Een rechter kan de overeenkomst vernietigen als die in strijd is met de openbare orde of het belang van de minderjarige kinderen.

Zolang jullie akkoord niet officieel uitvoerbaar is gemaakt, geldt het enkel onder jullie.
Dat betekent:

  • dat als één partij het akkoord niet respecteert, de ander niet naar een gerechtsdeurwaarder kan stappen om het te laten uitvoeren.
  • dat jullie gemeenschappelijke schuldeisers aan jullie beiden kunnen vragen om te betalen, zelfs als jullie onderling afspraken dat één van jullie de schuld (bijvoorbeeld een lening, de huur, …) verder zou betalen.
  • dat de overeenkomst niet iemand anders kan verbinden die er niet heeft mee ingestemd (zoals de bank of de verhuurder).

Om je akkoord uitvoerbaar te maken, kan je het ofwel laten opstellen door een notaris (het wordt dan een notariële akte), ofwel kan je aan de rechter vragen om het op te nemen in een vonnis. Bij feitelijk samenwonenden is er niet 1 bepaalde rechter die voor de hele regeling rond het uit mekaar gaan bevoegd is. Het zal dus afhangen van het onderwerp. De familierechtbank is wel sowieso bevoegd voor alles wat over de kinderen gaat, ongeacht of de ouders gehuwd, wettelijk of feitelijk samenwonend zijn.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant