Ja, als je inkomsten lager zijn dan het bedrag van het leefloon voor de categorie waarin je je bevindt (alleenstaande, samenwonende of met personen ten laste).

Je inkomsten worden afgetrokken van het leefloon.

Omdat men leefloongerechtigden wil aanmoedigen om te werken, wordt geen rekening gehouden met een deel van je loon als je begint te werken. Er geldt een vrijstelling van 291,63 euro (bedrag geïndexeerd op 1 december 2022). Alleen het bedrag boven 291,63 euro wordt afgetrokken van je leefloon.

Als je inkomsten na aftrek van die vrijstelling lager zijn dan het bedrag van het leefloon waarop je recht hebt, dan behoud je je recht op een leefloon.

De vrijstelling is enkel van toepassing wanneer je begint te werken nadat je al een leefloon ontvangt. Ze wordt niet toegepast als je al werkt voordat je een leefloon aanvraagt.

Opgelet: de vrijstelling geldt slechts voor een maximum periode van 3 jaar (1095 dagen), op te nemen binnen een periode van 6 jaar. De periode van 3 jaar begint vanaf de eerste dag waarop je werkt, maar wordt op pauze gezet wanneer je niet werkt. Je kan gebruik maken van de vrijstelling voor 1095 gewerkte dagen gedurende een periode van 6 jaar.

 

Naast de specifieke vrijstelling als beginnend werkende, kan je ook genieten van de algemene vrijstelling:

  • 155 euro per jaar (of 12,92 euro per maand) voor een samenwonende;
  • 250 euro per jaar (of 20,83 euro per maand) voor een alleenstaande;
  • 310 euro per jaar (of 25,83 euro per maand) voor een persoon met iemand ten laste.

Bijvoorbeeld: een alleenstaande verdient met zijn baantje 400 euro per maand. Het leefloon wordt verminderd met (400 euro – 291,63 euro – 20,83 euro) of 87,54 euro. Die persoon heeft op die manier meer inkomsten dan wanneer hij helemaal niet zou werken.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant