Boomstructuur
In principe wel, wanneer je situatie wijzigt door nieuwe omstandigheden buiten je wil (verlies van werk, gezondheidsproblemen, …) kan je normaal gezien een wijziging van de onderhoudsuitkering vragen.
In de eerste plaats moet je nagaan wat er in jullie echtscheidingsovereenkomst bepaald is. De situaties waarin de onderhoudsuitkering kan worden aangepast, moeten erin vermeld staan. Het is ook mogelijk dat jullie de aanpassing van de onderhoudsuitkering uitdrukkelijk hebben uitgesloten.
Als jullie niet overeenkomen, kan je de vraag aan de familierechtbank voorleggen. Die beslist of de onderhoudsuitkering in de concrete situatie moet worden aangepast.
Opgelet! De familierechtbank kan enkel het bedrag van de onderhoudsuitkering aanpassen, verhogen of verlagen.
Als er in de echtscheidingsovereenkomst niets is beslist over een onderhoudsuitkering aan de ex-partner of als er uitdrukkelijk instaat de echtgenoten elkaar geen onderhoudsuitkeringen moeten betalen, dan kan de rechter geen onderhoudsuitkering opleggen.
Voor echtscheidingsovereenkomsten van voor 1 september 2007 kan het bedrag niet gewijzigd worden, behalve als er in de overeenkomst staat dat een aanpassing mogelijk is, bijvoorbeeld: een stopzetting van de onderhoudsplicht als de onderhoudsgerechtigde partner opnieuw zou huwen.
Je vindt meer info:
De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.
Om toegang te krijgen: