Hoe vraag je een sociale huurwoning aan?

Je vult een aanvraagformulier in en voegt daarbij de nodige documenten.

Voor een formulier kan je contact opnemen met de sociale huisvestingsmaatschappij van de regio waar je wil wonen. Op de websites van de meeste maatschappijen vind je ook het inschrijvingsformulier terug.

Contactgegevens van de verschillende maatschappijen vind je op de website van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).

Je kan je inschrijven bij verschillende huisvestingsmaatschappijen. Je kan vragen om je kandidatuur te bezorgen aan andere sociale huisvestingsmaatschappijen met een aanbod in de aangrenzende gemeenten.

Je kan een voorkeur opgeven over de type woning (huis of appartement), de ligging en de maximumhuurprijs.

Opgelet: de sociale huisvestingsmaatschappij doet je enkel een aanbod van woningen in de regio’s die je hebt aangekruist. Hoe minder regio’s je opgeeft, hoe langer de tijd die je mogelijks moet wachten.
Omgekeerd heeft het geen zin om regio’s op te geven waar je niet wilt wonen. Je krijgt maar een beperkt aantal woningen voorgesteld. Weiger je tweemaal een aanbod, dan word je geschrapt als kandidaat.

De grootte van de woning kan je niet kiezen en wordt bepaald op basis van de grootte van je gezin.

Als je aan alle voorwaarden voldoet, dan schrijft de sociale huisvestingsmaatschappij je in in het kandidatenregister. Je krijgt een inschrijvingsnummer dat begint met de datum van inschrijving en dan een volgnummer. Je staat vanaf dan op de wachtlijst voor een sociale huurwoning en bent kandidaat-huurder.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home