Hoe kunnen jullie de onherstelbare ontwrichting aantonen?

Jullie zullen moeten kunnen aantonen dat jullie relatie zo verstoord is dat verder samenleven onmogelijk is.

Bijvoorbeeld door:

 • overspel;
 • huiselijk geweld;
 • langdurige depressie;
 • verschillende levensvisies;
 • constante ruzies;

 

Wanneer jullie gedurende een bepaalde tijd overtuigd blijven dat jullie willen scheiden, wordt ook aangenomen dat jullie relatie ernstig verstoord is.

 • Als jullie nog samenwonen, kunnen jullie al de vraag tot echtscheiding indienen. Jullie moeten dan een 2de keer voor de rechter verschijnen om na te gaan of jullie nog steeds willen scheiden.
  De rechter legt na de 1ste zitting een 2de vast. Die heeft ten vroegste plaats wanneer jullie 6 maanden apart wonen of 3 maanden na de eerste zitting.
  Als jullie nog allebei akkoord zijn om te scheiden op de 2de zitting, spreekt de rechter de echtscheiding uit.
   
 • Als jullie niet meer samenwonen, maar nog geen 6 maanden apart wonen dan zullen jullie ook een 2de keer voor de rechter moeten verschijnen zodat kan nagegaan worden of jullie nog steeds willen scheiden.
  De rechter legt na de 1ste zitting een 2de vast. Die heeft ten vroegste plaats wanneer jullie 6 maanden apart wonen of 3 maanden na de eerste zitting.
  Als jullie nog allebei akkoord zijn om te scheiden op de 2de zitting, spreekt de rechter de echtscheiding uit.
   
 • Als jullie minstens 6 maanden apart wonen, dan kan de echtscheiding direct worden uitgesproken.

 

Opgelet: de termijn van 3 of 6 maanden die moeten verstreken zijn, houdt een voorwaarde in om de echtscheiding te kunnen uitspreken. Het geeft niet de werkelijke duur van je procedure weer. Er moeten minstens 3 of 6 maanden verstreken zijn. Afhankelijk van de agenda van de rechtbank, kan er enige tijd zitten tussen het indienen van je aanvraag en de eerste zitting. Het is dus onmogelijk om een termijn te plakken op de duur van je procedure.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home