Je dient een aanvraag in bij het OCMW van je woonplaats.

Als het OCMW je verzoek goedkeurt, zijn er 3 mogelijkheden:

  • Het OCMW stelt zich borg.
    Het OCMW komt tussen als er een probleem is op het einde van de huurovereenkomst. Het betaalt geen geld op voorhand. De verhuurder moet daarmee akkoord gaan.
  • Het OCMW geeft je het volledige bedrag van de huurwaarborg.
    Je betaalt maandelijks een klein bedrag terug aan het OCMW, tot je de volledige huurwaarborg hebt afbetaald.
  • Het OCMW stelt een bankwaarborg.
    Het OCMW maakt een overeenkomst met een bank, die het bedrag van de huurwaarborg apart zet. Je betaalt maandelijks een klein bedrag terug aan het OCMW, tot je de volledige som van de huurwaarborg hebt afbetaald.

In de praktijk wordt de bankwaarborg het meest gebruikt. Dat zorgt soms voor problemen, omdat de verhuurder verwittigd wordt van de tussenkomst van het OCMW. Sommige verhuurders willen dan liever geen huurovereenkomst afsluiten.

Je kan aan het OCMW vragen om contact op te nemen met de verhuurder om hem gerust te stellen. Je kan het OCMW ook vragen om een “discrete waarborg” op te stellen.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons
Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Deze fiche werd geschreven met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Misschien vindt u deze fiches ook interessant