Het OCMW mag maar moet er geen rekening mee houden. De wet zegt niet dat het OCMW rekening moet houden met de inkomsten van de personen met wie je samenwoont.
Bij een aanvraag voor leefloon is dat anders, dan moet het OCMW dat wel doen.

Het OCMW gaat na of je in jouw concrete situatie hulp nodig hebt om een menswaardig leven te kunnen leiden.

Je moet dan bewijzen dat je, ondanks dat je samenwoont met mensen met inkomsten, behoeftig bent en dat je hulp van het OCMW nodig hebt om menswaardig te kunnen leven.

Sommige OCMW’s vinden dat wanneer je met andere personen samenwoont, je in menswaardige omstandigheden leeft en je daarom geen hulp moet krijgen.

De rechtbanken zijn het daar niet altijd mee eens. Sommige rechtbank vinden dat de hulp van het OCMW niet aanvullend is ten aanzien van de familiale, etnische of een andere vorm van solidariteit. 
Sommige rechtbanken vinden ook dat het verblijf bij vrienden niet mag gezien worden als inkomsten en dat ‘liefdadigheid tussen mensen op geen enkele manier door het OCMW mag gebruikt worden om zich te ontdoen van diens wettelijke opdracht’.
Je kan stellen dat het leven in een situatie waarin je volledig afhankelijk bent van anderen geen menswaardig leven is.

 

Als de personen met wie je samenwoont een specifieke onderhoudsplicht ten aanzien van je hebben, dan redeneert het OCMW anders.
Je vindt meer info op de fiches rond de voorwaarden voor maatschappelijke hulp: 'Je recht op onderhoudsgeld uitgeput hebben'.

 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant