Wie moet de lening van de wagen terugbetalen als jullie wettelijk samenwonen?

Dat hangt ervan af of de wagen als gezinswagen wordt gebruikt of niet.

Wanneer die als gezinswagen wordt gebruikt (kinderen vervoeren, boodschappen doen, …), is de lening een kost van het huishouden. Jullie kunnen dan beiden worden aangesproken voor de terugbetaling, ongeacht of je het contract hebt ondertekend of niet. Dat is gebaseerd op de plicht om samen bij te dragen in de kosten van het huishouden.

Jullie moeten beiden bijdragen in de kosten van het huishouden, in verhouding tot jullie mogelijkheden.

Elke schuld die jullie samen aangaan of die één van jullie aangaat voor het huishouden of voor de opleiding van de kinderen, is een solidaire schuld. Jullie kunnen allebei aangesproken worden voor de hele betaling, waarvan je achteraf zijn/haar gedeelte kan terugvragen aan je partner.

De uitzondering daarop zijn de schulden die buitensporig zijn, rekening houdend met de kosten van het huishouden en de inkomsten. Enkel het eigen vermogen van diegene die de uitgave gedaan heeft kan dan worden aangesproken. Het eigen vermogen van de andere is veilig.

Bijvoorbeeld: wanneer één van jullie een nieuwe gezinswagen koopt, mag de verkoper zowel aan jou als aan je partner vragen om te betalen (gebruik maken van je inkomsten, schenkingen, ontvangen erfenis, …). Wanneer er een beperkt budget is en één van jullie koopt een luxueuze sportwagen, dan zal de verkoper niet de terugbetaling aan de partner kunnen vragen, omdat de schuld buitensporig is. Tenzij de partner zich borg heeft gesteld.

Voor alle aankopen die niet voor het huishouden zijn:

 • Als de schuld door jullie samen is aangegaan, dan moeten jullie die samen terugbetalen.
  Vaak staat er in de voorwaarden dat de schuld solidair is.
  • De schuldeiser mag dan voor het geheel bij elk van jullie komen aankloppen. Diegene die het geheel betaalt, kan van de andere zijn/haar deel terugvragen. Wanneer er niet betaald wordt, kan er beslag worden gelegd op al jullie goederen.
  • Als jullie uit mekaar gaan, kan je alleen de schuld op naam van 1 van jullie beiden zetten als de schuldeiser daarmee akkoord gaat.
    
 • Als één van jullie de schuld is aangegaan, dan moet die de schuld terugbetalen. Wanneer er niet betaald wordt, kan de schuldeiser geen beslag leggen op de goederen die eigendom zijn van de partner.

Opgelet! Er kan voor iemands schulden beslag gelegd worden op alle roerende goederen die zich op zijn/haar adres bevinden. Er geldt een vermoeden van eigendom. Dat betekent dat de schuldeiser van je partner toch beslag kan proberen leggen op jouw goederen. Jij moet dan bewijzen dat de goederen jouw eigendom zijn en niet van je partner.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home