In welke Belgische gemeente kan je huwen?

Je huwt in de gemeente waar jij of je toekomstige echtgeno(o)t(e) e woont en waar je officieel ingeschreven bent.  Dat blijkt uit je inschrijving in het bevolkingsregister, het vreemdelingenregister of het wachtregister.

Indien geen van jullie beiden in één van de hierboven vermelde registers is ingeschreven, is het de gemeente waar één van jullie verblijft.  Je moet dan wel een verblijf van minstens 3 maanden in België aantonen.  Je kan dat doen met bijvoorbeeld een huurcontract of een aansluiting bij de gas- of elektriciteitsmaatschappij.

Ook als je illegaal verblijft, kan je huwen in België.  De wijkagent doet dan een woonstcontrole om vast te stellen dat je hier verblijft.

Als je een Belg bent die in het buitenland woont, kan je trouwen in de gemeente waar je als laatste was ingschreven, of in de gemeente waar je familie hebt tot in de 2de graad, enz... Als ook dat niet kan, dan kan je huwen in de gemeente Brussel.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home