Als je een conflict hebt met iemand, dan zijn er meerdere manieren om dat aan te pakken. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen.

  • Je kan proberen om tot akkoord te komen met de andere persoon.

    • Het voordeel is dat een vrijwillig gemaakte afspraak meestal gemakkelijker wordt aanvaard en uitgevoerd dan een beslissing die van bovenaf wordt opgelegd. 
      Vaak zegt men terecht: ‘Beter een slecht akkoord dan een goed proces’.
    • Het nadeel is dat je de andere partij niet kan dwingen om tot een akkoord te komen of om te onderhandelen. Het is het ook mogelijk dat de andere partij toegevingen van jou verwacht die je niet wil of kan doen.
      Een akkoord is niet afdwingbaar. Als de ene persoon het akkoord niet vrijwillig uitvoert, kan de andere hem/haar daar niet zelf toe verplichten en andersom.
       
  • Je kan bij de rechter een verzoeningaanvragen: je vraagt aan de rechter om jullie te helpen bij jullie besprekingen om zo tot een oplossing te komen.
    • Het voordeel van de verzoeningsprocedure is dat je tot een akkoord komt waar jullie je beiden in kunnen vinden.
      De rechter noteert jullie akkoord in een proces-verbaal, dat dezelfde waarde heeft als een vonnis. Als de andere partij het akkoord achteraf toch niet vrijwillig uitvoert, kan je de gedwongen uitvoering vragen.
    • Het nadeel van de verzoeningsprocedure is dat een rechter niemand kan verplichten om zich te verzoenen. Komen jullie er niet uit, dan is er geen verzoening.
  • Je kan aan de rechter vragen om een beslissing te nemen over jullie conflict, waar jullie je allebei aan moeten houden.

    • Het voordeel is dat de rechter eerst de verschillende versies van de feiten en de tegengestelde standpunten onderzoekt en pas daarna een beslissing neemt. De rechter baseert zich op wettelijke regels en legt uit waarom hij/zij die beslissing heeft genomen.
      Jullie zijn beiden verplicht om de beslissing van de rechter te respecteren.
    • Het nadeel van een procedure voor de rechter is dat de verstandhouding met je tegenpartij er vaak alleen maar slechter door wordt. Bovendien kost een procedure voor de rechtbank veel geld en kan zo’n procedure lang duren.

Welke rechtbank is bevoegd voor jouw conflict?
in 'documenten' hieronder vind je een schema met de bevoegdheid van de verschillende rechtbanken.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant