Wat moet je doen als de andere ouder een beslissing neemt waarmee je niet akkoord gaat?

Het is mogelijk dat de andere ouder een beslissing neemt waarmee je het niet eens bent.

In de eerste plaats kan je dan beroep doen op een familiaal bemiddelaar. Die kan je helpen om uit het meningsverschil te geraken. Dat kan ook nog als de beslissing al genomen is. Een bemiddelaar informeert de ouders over hun rechten en plichten en trekt de dialoog op gang om een compromis te vinden waar beide ouders zich in kunnen vinden.

Erkende familiaal bemiddelaars vind je hier.

Is de poging tot bemiddeling niet gelukt, dan kan je het conflict voorleggen aan de familierechter (of bij hoogdringendheid aan de rechter in kort geding). Die kan de genomen beslissing bevestigen of wijzigen.

Bijvoorbeeld: je kind is tegen je zin ingeschreven in een bepaalde school. Je kan samen bij een bemiddelaar aankloppen om het gesprek aan te gaan over welke mogelijkheden er zijn. Blijkt dat jullie daar niet uitkomen, kan je aan de rechter de vraag stellen. Die zal naar jullie beide luisteren en beslissen in het belang van het kind.

De rechter kan daarbij ook het kind horen, een sociaal onderzoek bevelen of een medisch-psychologisch deskundige aanstellen.

Zijn jullie het over bepaalde beslissingen steeds opnieuw oneens, kan de rechter ook een stukje van het ouderlijk gezag aan één ouder geven, bijvoorbeeld de beslissingen over de schoolkeuze. Dan kan die ouder in de toekomst die beslissingen alleen nemen.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home