Wat moet je doen als de andere ouder de verblijfsregeling in het vonnis niet nakomt?

Je spreekt best eerst de andere ouder aan op het feit dat hij/zij de regeling niet volgt.
Er zijn verschillende redenen mogelijk: misschien is er een tijdelijk probleem waardoor de uitvoering moeilijk is of is de regeling al zo oud dat het tijd is om opnieuw te bekijken wat beter werkt voor jullie.

 

Geraken jullie er onderling niet uit, dan kan je beroep doen op een familiaal bemiddelaar om te bekijken wat er niet lukt en hoe jullie tot een aanpassing kunnen komen.
Hier vind je een lijst van erkende bemiddelaars.

 

Blijft de andere ouder de verblijfsregeling niet volgen, dan kan je door de politie laten vaststellen dat het vonnis niet gerespecteerd wordt. De politie stelt dan een proces-verbaal op.

 

Vervolgens kan je de andere ouder via een aangetekende brief in gebreke stellen en hem/haar uitdrukkelijk vragen om het vonnis te volgen. Je kan altijd beroep doen op een advocaat voor het schrijven van de ingebrekestelling.

 

Als er geen reactie op de brief komt, kan je bij de familierechter aankloppen die de regeling heeft uitgesproken of jullie akkoord vroeger heeft goedgekeurd. Hij gaat je vraag bekijken en kan:

  • proberen om jullie te verzoenen;
  • jullie doorverwijzen naar een bemiddelaar;
  • een sociaal onderzoek bevelen;
  • de verblijfsregeling bevestigen of een nieuwe regeling vastleggen.

 

Als stok achter de deur, kan de rechter een dwangsom opleggen. In extreme gevallen kan hij dwangmaatregelen uitspreken. De rechter bepaalt dan het soort maatregelen en hoe de uitvoering van het vonnis met de gerechtsdeurwaarder in zijn werk zal gaan.

 

Een ouder die de rechterlijke beslissing niet respecteert, begaat een misdrijf. Die ouder kan veroordeeld worden door de strafrechter omdat hij/zij de kinderen weigert mee te geven. Het is een behoorlijk lange procedure die in de praktijk vaak inefficiënt blijkt te zijn.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home