Een gezamenlijk verzoekschrift is een officieel document om een procedure bij de rechtbank te beginnen, ook wel een akte van rechtsingang genoemd.

Er bestaan verschillende soorten akten van rechtsingang:

Een gezamenlijk verzoekschrift is 1 van de manieren om een procedure op te starten bij de rechtbank.

Het is een handige en goedkope manier om een conflict aan de rechter voor te leggen. Het wordt gebruikt door personen die een conflict hebben waar ze zelf niet uitgeraken, maar die wel akkoord gaan om de rechter erover te laten beslissen.

Je stelt met de tegenpartij een gezamenlijk verzoekschrift op. Daarin leggen jullie uit aan de rechter wat het conflict is. Iedere partij licht zijn standpunt toe en ondertekent het gezamenlijk verzoekschrift. Jullie vermelden ook de datum op het document.

Daarna bezorgen jullie het gezamenlijk verzoekschrift aan de griffie van de rechtbank:

  • je bezorgt het persoonlijk op de griffie
  • je stuurt het aangetekend op
  • Je verzendt het digitaal op via e-Deposit.

De griffier geeft de datum waarop jullie naar de rechter moeten gaan.

Je kan het gezamenlijk verzoekschrift gebruiken voor elke procedure.
Om te weten welke procedure je bij welke rechtbank moet opstarten: zie het verklarend schema onder het tabblad 'documenten'.

Het gezamenlijk verzoekschrift is veel goedkoper dan een dagvaarding, omdat je de kosten van de gerechtsdeurwaarder niet moet betalen. Je moet wel de gerechtskosten betalen. De rechter beslist op het einde van de procedure wie die moet betalen. Je kan met je tegenpartij afspreken om die elk voor de helft te betalen.

Opgelet! Ook al beslis je zelf om naar de rechter te gaan, is het mogelijk dat de rechter een beslissing neemt waar je niet mee akkoord gaat!

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant