Wat is een collaboratieve onderhandeling?

Een collaboratieve onderhandeling is een vorm van onderhandeling om een conflict tussen partijen onderling op te lossen.

Bij een collaboratieve onderhandeling wordt elke partij bijgestaan door een collaboratieve advocaat. Dat is een advocaat die is opgeleid om te onderhandelen en creatieve oplossingen te vinden voor een conflict. De advocaten die collaboratieve onderhandelingen mogen voeren, zijn opgenomen op een collaboratieve advocaten bij de Orde van Vlaamse Balies.

Je kan een collaboratieve onderhandeling opstarten buiten een procedure voor de rechtbank, maar ook als er al een procedure voor de rechtbank loopt. Als jullie in de loop van een procedure voor de rechtbank toch nog willen proberen om via onderhandeling tot een akkoord te komen, dan kan je aan de rechter vragen om de procedure te schorsen.

De rechter kan zelf ook jullie voorstellen of jullie verplichten om eerst via een collaboratieve onderhandeling het conflict proberen op te lossen.

Wat gezegd wordt tijdens een collaboratieve onderhandeling is altijd vertrouwelijk. Het kan nooit in een procedure achteraf gebruikt worden.

Als jullie tot een akkoord komen, zet dan de afpraken zo gedetailleerd mogelijk op papier. Je kan ook aan een notaris vragen om een proces-verbaal op te stellen.
Je laat het akkoord best homologeren door de rechtbank. 

Elke partij kan op elk moment een einde maken aan de collaboratieve onderhandeling. Als jullie geen akkoord bereiken, dan kan je aan de rechter vragen om de knoop door te hakken. De advocaat die je heeft bijgestaan tijdens de collaboratieve onderhandeling, mag je dan niet meer bijstaan in de procedure voor de rechtbank.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home