Dat hangt af van de datum waarop je de overeenkomst kan beëindigen.

 1. Als het gaat om een beëindiging op een precieze datum: de opzegtermijn begint te lopen vanaf de ontvangst van de opzeg door de verhuurder.
  Dat is het geval wanneer je:
 • de overeenkomst wil beëindigen op de einddatum van de huurovereenkomst;
 • de overeenkomst wil beëindigen als verhuurder na een 3-jarige periode bij een huurovereenkomst van 9 jaar.
 1. Als je de datum van de beëindiging vrij kan kiezen: de opzegtermijn begint te lopen op de 1ste dag van de maand na de ontvangst.  

 

4 voorbeelden ter verduidelijking:

 1. Beëindiging op precieze datum:
 • Huurovereenkomst aangegaan op 1 augustus 2017
  voor 3 jaar
  als huurder.

  Als je niets hebt afgesproken met de verhuurder kan je de huurovereenkomst enkel beëindigen op de einddatum, namelijk 1 augustus 2020. Je moet een opzegtermijn van 3 maanden respecteren. De verhuurder moet jouw opzegbrief ten laatste op 30 april 2020 ontvangen. Je stuurt de brief dus enkele dagen voor 30 april 2020.
   

 • Huurovereenkomst aangaan op 1 augustus 2020
  voor 9 jaar

  als verhuurder.

  Je kan de huurovereenkomst laten eindigen op 1 augustus 2029. Je moet een opzegtermijn van 6 maanden respecteren. Dat betekent dat de huurder jouw opzegbrief ten laatste op 31 januari 2029 moet ontvangen. Je stuurt de brief dus enkele dagen voor 31 januari 2029.

 1. Beëindiging vrij te kiezen:
 • Huurovereenkomst aangegaan op 1 augustus 2019
  voor 3 jaar
  als huurder.

  Het Vlaamse Woninghuurdecreet is van toepassing. Je mag je huurovereenkomst op elk moment opzeggen, op voorwaarde dat je de opzegtermijn en opzegvergoeding respecteert. Als je opzegt op 15 augustus 2020, dan start de opzegtermijn op 1 september 2020 en loopt de huurovereenkomst af op 1 december 2020. Je moet wel een opzegvergoeding betalen.
   

 • Huurovereenkomst aangegaan op 1 augustus 2019
  voor 9 jaar
  als huurder.

  Je mag je huurovereenkomst op elk moment opzeggen, op voorwaarde dat je de opzegtermijn en opzegvergoeding respecteert. Als je je opzegbrief stuurt op 15 augustus 2025, dan ontvangt de verhuurder die enkele dagen later. De opzegtermijn van 3 maanden begint te lopen op de 1ste dag van de maand erna, namelijk 1 september 2025, en loopt af op 1 december 2025.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons
Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Deze fiche werd geschreven met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Misschien vindt u deze fiches ook interessant