Dat hangt er van af of je de aanvraag gezinshereniging doet bij de ambassade van België in het buitenland of bij de gemeente in België waar je verblijft.

  • De normale procedure voor gezinshereniging is dat je het visum aanvraagt bij de ambassade of het consulaat van België in je land van herkomst. Als de aanvraag is goedgekeurd, krijg je een D-visum, waarmee je naar België kan reizen. 

Eens in België aangekomen, schrijf je je in op de gemeente.

Na de woonstcontrole krijg je een A-kaart voor 1 jaar. Je wordt ingeschreven in het vreemdelingenregister.

  • In sommige gevallen kan je de gezinshereniging bij de gemeente aanvragen.  Als de DVZ de aanvraag ontvankelijk verklaart, krijg je een Attest van immatriculatie van 9 maanden, dat 2 keer met 3 maanden kan worden verlengd. Als de DVZ je aanvraag aanvaardt en gegrond verklaart, krijg je een A-kaart voor 1 jaar



    45 tot 30 dagen voor je kaart verstrijkt, moet je naar de gemeente om de verlenging te vragen.  Je moet documenten binnenbrengen waaruit blijkt dat jij en het familielid bij wie je bent komen wonen nog steeds aan alle voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld: Wonen jullie nog steeds samen? Heeft je partner nog steeds voldoende inkomsten? …



    Als de verlenging wordt goedgekeurd, krijg je opnieuw een kaart van 1 jaar.

    Na 5 jaar (dus na 4 verlengingen) krijg je een B-kaart voor 5 jaar (onbeperkte verblijfsvergunning).

Opgelet! Om een onbeperkte verblijfskaart  te krijgen, moet je familielid zelf ook een onbeperkte verblijfskaart hebben. Het gezinslid dat door gezinshereniging naar België komt, kan nooit een verblijfsvergunning hebben die langer of voordeliger is dan de vreemdeling die hier oorspronkelijk al verbleef.

Je vindt meer info in de rubriek Documenten voor vreemdelingen.

 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant