Ja, maar niet zomaar.

 

Om je gedwongen uit huis te kunnen zetten moet je partner een uitvoerbare titel hebben, bijvoorbeeld: een vonnis van de vrederechter.

 

Het feit dat je gedomicilieerd bent in de woning, beschermt je niet tegen uithuiszetting.

 

Je inschrijving in een gemeente (je domicilie) zorgt dat de gemeente weet waar je woont. Ergens gedomicilieerd zijn, geeft je niet automatisch het recht om er te wonen.

Bijvoorbeeld:

Je partner huurt een woning en je trekt bij je partner in, zonder dat je het huurcontract zelf ondertekent. Je plaats wel je domicilie op het adres van de woning Tijdens het 1ste jaar dat je samenwoont, en als de verhuurder je nog niet erkende als medehuurder, kan je partner vragen aan de vrederechter om je uithuiszetting te bevelen. Je hebt dan namelijk geen eigen woonrecht in die woning.

 

Opgelet: als je gehuwd of wettelijk samenwonend bent, dan heb je wel onmiddellijk een eigen woonrecht. Je partner kan dan niet vragen aan de vrederechter om je uit huis te zetten. Jij en je partner, of de familierechtbank, moeten dan beslissen wie in de woning blijft wonen als je uit elkaar gaat.

 

Om iemand uit huis te zetten, is er altijd een beslissing van een rechter of een andere uitvoerbare titel nodig.

Je leest meer informatie in de fiches over ‘uithuiszetting’.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons
Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Deze fiche werd geschreven met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Misschien vindt u deze fiches ook interessant