Kan je een nieuw consumentenkrediet afsluiten om een ander krediet terug te betalen?

Ja.

Je kan een nieuw krediet aangaan om andere kredieten terug te betalen.

Die herfinanciering is niet altijd voordeliger, ook al zijn de maandelijkse aflossingen voor je nieuwe consumentenkrediet lager.

Als je per maand minder moet afbetalen, dan heeft je nieuwe consumentenkrediet meestal een langere looptijd. Dan moet je ook langer - en dus meer - interesten betalen, waardoor je riskeert dat het terug te betalen bedrag in totaal hoger is dan je oude consumentenkrediet.

 

Vraag aan je kredietverlener om een berekening van de totaalkost van je consumentekrendiet. Op die manier kan je vergelijken of je nieuwe krediet inderdaad voordeliger is of niet.

De totaalkost van je consumentenkrediet hangt af van het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP). Dat moet vermeld worden bij het krediet. Het JKP moet door alle kredietgevers op dezelfde manier berekend worden en geeft alle kosten van het krediet weer: de maandelijkse intresten, de kosten en een eventuele verzekering.

 

Opgelet! Als je meerdere kredieten moeten terugbetalen, dan kan je kredietgever een hergroeperingskrediet voorstellen. Dat kan op het eerste zicht interessant lijken, maar de totale kosten van je nieuwe krediet zijn vaak veel hoger. 
Je vindt meer informatie over hergroeperingskredieten op de website van de Federale Overheidsdienst Economie.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home