Ja.

Dat is een gevolg van de bescherming van de gezinswoning bij wettelijk samenwonen.

  • Als jullie de gezinswoning huurden, samen of één van jullie:

    • dan erf je de huurrechten in de woning, samen met de meubels erin. Je mag er blijven wonen.
    • dan moet je zelf ook verder de huur betalen.
       
  • Indien je partner eigenaar was van de gezinswoning of jullie waren samen eigenaar:
    • Dan krijg je het vruchtgebruik over de woning en de meubels. Je mag dus in de woning blijven of ze verhuren en de huur ontvangen.
    • De erfgenamen van je overleden partner krijgen de naakte eigendom:
      • de naakte eigendom van de hele woning als je partner alleen eigenaar was.
      • een gedeelte in naakte eigendom, wanneer jullie samen eigenaar waren.
    • Als je niet in de woning wil blijven en ze ook niet wil verhuren, dan kan je afstand doen van het vruchtgebruik voor de erfgenamen in ruil voor een som geld. Dat is de omzetting van het vruchtgebruik. Je kan het bedrag bepalen aan de hand van omzettingstabellen die rekening houden met de waarde van de woning, je leeftijd, enz.

Er bestaan beperkingen:

  1. Je kan beslissen om af te wijken van het erfrecht van de wettelijk samenwonende. Je partner heeft geen ‘reservatair erfrecht’. Dat betekent dat je kan kiezen om in je testament of via een schenking wanneer je nog leeft, het vruchtgebruik aan iemand anders te geven.
     
  2. De naakte eigenaar kan vragen dat er een inventaris van de meubels en een beschrijving van de gezinswoning wordt opgesteld.
     
  3. Het gaat enkel om het vruchtgebruik van de gezinswoning en de meubels erin. Het is dus niet hetzelfde als bij gehuwden waarbij de langstlevende echtgeno(o)t(e) het vruchtgebruik op de hele erfenis krijgt (en zelfs meer als er geen kinderen zijn). Wil je het erfrecht van je partner met wie je wettelijk samenwoont vergroten, dan kan je een testament opstellen. Je moet daarbij wel de ‘reserve’ van bepaalde erfgenamen respecteren.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant