Ja.

Het maakt op dat moment niets uit wie eigenaar of huurder is van de gezinswoning.

De gezinswoning heeft een speciaal statuut en is beschermd.

Als jullie uit mekaar gaan en het lukt niet om onderling af te spreken wie er voorlopig blijft wonen, dan kan je aan de familierechter vragen om die knoop door te hakken. De rechter luistert naar jullie argumenten (bijvoorbeeld de uitoefening van een beroep door één van beide in de woning) en beslist op basis van jullie concrete situatie wie er zal mogen wonen.

Opgelet: die beslissing van de rechter is van beperkte duur. Het gaat om een voorlopige maatregel.

Als je slachtoffer bent van huiselijk geweld, kan je aan de rechter vragen dat hij jou de toestemming geeft om in de gezinswoning te blijven. Je moet dat expliciet vragen in het begin zodra je je verzoek aan de familierechtbank voorlegt.

De rechtbank zal nagaan of er sprake is van huiselijk geweld. Je moet daarvoor bewijzen aanhalen, bijvoorbeeld een veroordeling van je partner, een medisch attest, klachten bij de politie, foto’s, …

In de praktijk blijkt die toewijzing aan het slachtoffer van huiselijk geweld bij wettelijke samenwoning niet vaak te gebeuren.

Opgelet: het gaat hier om een voorlopige regeling (zowel in geval van huiselijk geweld als daarbuiten). Er wordt enkel uitspraak gedaan over het gebruiksrecht van de gezinswoning tijdens het uit mekaar gaan, niet over het eigendomsrecht. De beslissing van de rechter is van beperkte duur.

Bovendien kan de persoon die erin woont en niet (volledig) eigenaar is van de woning, een vergoeding moeten betalen aan de andere persoon. Het gaat om een soort huur voor het bewonen van de (gedeeltelijke) eigendom van de andere en wordt de woonstvergoeding genoemd.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant