Je wil bij je ouders vertrekken om alleen te gaan wonen, krijg je hulp van het OCMW?

Dat hangt af van je situatie… en van het OCMW waar je de vraag indient.

Indien het OCMW het alleen gaan wonen niet ziet als een noodzaak en eerder als een ‘opwelling’ en indien je nog bij je ouders terecht kan, kan het OCMW beslissen dat je vrijwillig voor ‘behoeftigheid’ kiest. De hulp van het OCMW kan je in dat geval geweigerd worden en het OCMW zal je vragen om eerst je onderhoudsplichtigen (in dit geval je ouders) aan te spreken.

Indien het OCMW meent dat je geen andere keuze hebt dan bij je ouders te vertrekken, omdat er een crisissituatie is of omdat je ouders je niet meer op een aanvaardbare manier kunnen helpen, moet het OCMW hulp bieden.

Het is vaak niet gemakkelijk om vooraf in te schatten hoe het OCMW je situatie zal beoordelen.

Sommige OCMW’s bieden hulp wanneer de jongere zijn situatie op het OCMW heeft besproken voor hij bij zijn ouders is vertrokken en wanneer het vertrek noodzakelijk is. Indien mogelijk ga je dus best vooraf langs bij het OCMW. Ze kunnen op voorhand een princiepsakkoord geven om je te helpen wanneer je beslist om te vertrekken.

 

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home