Je kan dat doen, maar je bent dat niet verplicht.

Er staan geen sancties meer op het verlaten van de gezinswoning. Er zal geen straf worden opgelegd aan je echtgeno(o)t(e). Op dat vlak heeft een vaststelling door de politie dus geen nut.

Het is wel aangeraden om zo snel mogelijk (tijdelijk) de gevolgen te regelen van het uit mekaar gaan: wie blijft er in de woning, wie betaalt de huur/de lening, wie gebruikt de auto, wie heeft wanneer de kinderen, wie betaalt welke rekeningen, …?

Jullie kunnen kiezen tussen 2 trajecten om jullie feitelijke scheiding te regelen:

  • jullie maken een regeling rond het uit mekaar gaan bij onderling overleg;
  • jullie vragen een regeling aan de familierechtbank. De familierechter kan voorlopige maatregelen uitspreken.

Als jullie samen kinderen hebben, kan één van volgende situaties zich voordoen:

  • Je echtgeno(o)t(e) is vertrokken met de kinderen zonder een regeling af te spreken.
    Je kan aan de familierechtbank vragen om een verblijfsregeling vast te leggen.

Als je je zorgen maakt dat je echtgeno(o)t(e) de kinderen mee naar het buitenland zou nemen, dan kan je via een procedure 'in kort geding' een snelle regeling vragen. De rechter in kort geding kan dringende maatregelen opleggen om te vermijden dat de kinderen het land kunnen verlaten.

  • Je echtgeno(o)t(e) is alleen vertrokken zonder een regeling af te spreken.

    • Er verandert niets aan jullie gezamenlijk ouderlijk gezag wanneer jullie niet meer samen wonen. Jullie rechten en plichten ten aanzien van jullie kinderen blijven dezelfde. Dat betekent dat beslissingen rond de kinderen nog steeds samen moeten genomen worden. 
    • Elke ouder dient ook nog steeds bij te dragen in de kosten van de opvoeding en de opleiding van de kinderen. Als dat niet spontaan gebeurt, kan je aan de familierechtbank vragen om een onderhoudsbijdrage vast te leggen.

Opgelet, als 1 van jullie niet de Belgische nationaliteit heeft en sinds minder dan 5 jaar een verblijfsrecht heeft op basis van gezinshereniging, riskeert die om dat verblijfsrecht te verliezen. Wanneer de politie vaststelt dat jullie apart wonen en geen gezin meer vormen, moeten ze de dienst Vreemdelingenzaken verwittigen. Die kunnen beslissen om het verblijfsrecht in te trekken.

 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant