Als je je woning deelt, ben je in principe samenwonende.

Het ziekenfonds baseert zich op de gegevens uit het rijksregister om je gezinscategorie te bepalen. Als er op je domicilieadres nog andere mensen ingeschreven staan, dan mag je ziekenfonds ervan uitgaan dat je samenwonende bent. Je krijgt dan een ziekte-uitkering als samenwonende.

Opgelet! Van 8 december 2022 tot 1 april 2023 geldt een uitzondering op die regel. Als je je woning deelt met iemand die of met een gezin dat in een lopende asielprocedure zit of recent het statuut van vluchteling of subsidiaire bescherming kreeg, dan worden jij en die persoon of dat gezin niet beschouwd als samenwonenden.

Het feit dat je je woning deelt, heeft dan geen gevolgen voor je gezinssituatie en/of het bedrag van je ziekte-uitkering.

Dat kan voor maximum 6 maanden.

Je vindt meer informatie in de fiche: 'Je deelt je woning met andere personen. Moet je je op dat adres domiciliëren?'.

 

Als je wel onder hetzelfde dak woont maar eigenlijk alleenstaande bent, dan kan je een ziekte-uitkering als alleenstaande krijgen als je bewijst dat je geen gezamenlijk huishouden hebt.

 

Volgens een omzendbrief van 25 juni 2021 van het Rijksinstituut voor Invaliditeits- en Ziekteverzekering (RIZIV) word je beschouwd als samenwonende als je voldoet aan 2 criteria:

  • onder hetzelfde dak wonen;
  • een gezamenlijk huishouden hebben.

Je hebt een gezamenlijk huishouden als je:

  • bepaalde huishoudelijke kosten deelt (bijvoorbeeld: huur, facturen voor elektriciteit, water en gas, boodschappen, afval, enzovoort.);
  • je een werkelijk ‘huishouden’ hebt met je huisgenoten.

Bijvoorbeeld: samen de woning onderhouden, samen boodschappen doen, samen koken en eten, spullen delen, enzovoort.

 

Als je alleen bepaalde kosten deelt, maar verder volledig voor je eigen onderhoud instaat, dan kan je beschouwd worden als alleenstaande door je ziekenfonds.

Je kan dat op verschillende manieren bewijzen. Enkele voorbeelden van documenten die je kan gebruiken als bewijs, zijn:

  • facturen en rekeninguittreksels, waaruit blijkt dat je apart je dagelijkse inkopen doet (bijvoorbeeld voor voeding, huishoudelijke producten, meubels, enzovoort.);
  • foto’s die aantonen dat je elk je eigen privéruimte hebt, die je op slot kan doen;
  • een kopie van je huurovereenkomst;
  • getuigenissen;
  • enzovoort.

 

Als je ziekenfonds beslist dat je samenwonende bent terwijl je vindt dat je alleenstaande bent, dan kan je die beslissing betwisten en verwijzen naar de omzendbrief van 25 juni 2021 van het RIZIV. Om te weten hoe je een beslissing van je ziekenfonds moet betwisten, lees je de fiche “Hoe kan je in beroep gaan als je niet akkoord bent met een beslissing over je sociale uitkering?

 

Opgelet! Het is nog niet zeker hoe de arbeidsrechters deze omzendbrief van 25 juni 2021 zullen interpreteren.

 

Je vindt meer informatie:

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant