Ben je getrouwd, dan staan in principe de vaderlijke en de moederlijke afstamming op hetzelfde moment vast.

Welke familienaam krijgt jullie kind?

 • Een kind geboren na 1 juni 2014, draagt niet langer automatisch de familienaam van de vader. De ouders kunnen kiezen uit de familienaam van de:

  • vader
  • moeder
  • moeder, gevolgd door die van de vader (één naam per ouder)
  • vader, gevolgd door die van de moeder (één naam per ouder).

Om de familienaam te kiezen, moeten de ouders een verklaring afleggen op de gemeente. Dat is een verklaring van naamskeuze. Dat moeten ze doen bij de geboorte van het eerste gemeenschappelijk kind. Alle volgende gemeenschappelijke kinderen krijgen automatisch dezelfde familienaam.  

Geraken de ouders het niet eens over de familienaam van hun kind of wordt er geen verklaring afgelegd, dan krijgt het kind een dubbele naam.
Het zal zowel de naam van de vader als die van de moeder krijgen, in alfabetische volgorde. Indien één ouder (of beide ouders) al een dubbele achternaam heeft, kiest die ouder welke naam wordt doorgegeven. Bij discussie of als er geen keuze wordt gemaakt, wordt het deel van de dubbele naam dat wordt doorgegeven bepaald op basis van alfabetische volgorde.

 • Een kind geboren vóór 1 juni 2014, draagt de familienaam van de vader.
  De ouders kunnen de familienaam enkel wijzigen wanneer ze een volgend gemeenschappelijk kind krijgen na 1 juni 2014.
  Als ze aan dat kind de familienaam van de moeder of een dubbele familienaam willen geven, dan veranderen ze ook de familienaam van het kind dat geboren is voor 1 juni 2014. Alle gemeenschappelijke kinderen moeten dezelfde familienaam hebben.

De familienaam kan gewijzigd worden door een verklaring af te leggen op de gemeente. Dat is een verklaring van naamsverandering. Dat moet gebeuren binnen de 3 maanden na de geboorte van de nieuwe baby. De ouders kunnen maar 1 keer een verklaring van naamsverandering doen. Dat kan ook enkel bij de geboorte van het eerste gemeenschappelijk kind na 1 juni 2014 (niet meer bij de geboorte van het tweede gemeenschappelijk kind na 1 juni 2014). Het kan bovendien enkel als alle gemeenschappelijke kinderen van de ouders nog minderjarig zijn.

Modelverklaringen daarvoor vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Justitie.

 

Familienaam van het kind van een gehuwd lesbisch of homokoppel:

Voor de kinderen van een gehuwd lesbisch of homokoppel gelden dezelfde regels als voor heterokoppels.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant