Je uurrooster wordt vastgelegd samen met de verantwoordelijke van de werkplaats, rekening houdend met wanneer je beschikbaar bent.

Eens de dienst Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen (AGM) een plaats heeft gevonden die bij je profiel aansluit, word je uitgenodigd voor een gesprek met de verantwoordelijke van de werkplaats.

Tijdens dat gesprek spreek je concreet af:

  • welk werk je moet uitvoeren;
  • het uurrooster dat je moet volgen;
  • de specifieke regels van de werkplaats die je moet naleven (bijvoorbeeld een pauze om 10u, bepaalde kledij die je moet dragen, …)

Dat gesprek gaat meestal door op de werkplaats waar je je werkstraf zal uitvoeren. Dat geeft ineens de mogelijkheid om de plek waar je moet werken en de personen met wie je moet samenwerken te leren kennen.

De concrete invulling van de werkstraf wordt vastgelegd in een overeenkomst.

Het blijft mogelijk om daarna je uurrooster te wijzigen als de verantwoordelijke van de werkplaats daarmee akkoord is. Vergeet zeker niet ook je justitieassistent daarvan op de hoogte te brengen.

De verantwoordelijke van de werkplaats houdt de uren bij die je gewerkt hebt. Op het einde van de dag moet het overzicht door jullie beiden ondertekend worden. De probatiecommissie baseert zich op dat document om te beslissen of je de opgelegde werkstraf correct hebt uitgevoerd.

Als je langs moet gaan bij een bepaalde dienst, bijvoorbeeld voor je uitkering, dan is het belangrijk dat je de verantwoordelijke van de werkplaats daarvan verwittigt. Je kan aan de dienst een aanwezigheidsattest vragen zodat je kan bewijzen dat je naar de afspraak bent geweest. Hetzelfde geldt als je door ziekte niet kan komen werken. Je vraagt aan de dokter een ziektebriefje om je afwezigheid te rechtvaardigen.

De uren die je niet gewerkt hebt, moet je achteraf inhalen.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant