Hoe kan je een uithuiszetting nog vermijden?

 1. Wanneer de verhuurder nog geen procedure is gestart:
 • Je huurovereenkomst loopt ten einde
  Wanneer je verhuurder je al heeft laten weten dat de huurovereenkomst niet verlengd wordt, maar je nog geen andere woning hebt gevonden om in te verblijven, kan je vragen om een uitzonderlijke verlenging van je huur om buitengewone omstandigheden.
   
 • Je bent te laat met de betaling van de huur
  Wanneer je verhuurder dreigt met een uithuiszetting, probeer dan eerst tot een onderling akkoord te komen. Je kan hem bijvoorbeeld een afbetalingsplan, een gedeeltelijke betaling enz. voorstellen. Respecteer dan zeker de gemaakte overeenkomst.

  Probeer in de toekomst met je verhuurder te praten over je financiële problemen voordat je stopt met betalen. Het is in ieders belang om een oplossing te vinden.  
 1. Wanneer er al een procedure bij de vrederechter loopt:

Voordat de vrederechter een beslissing neemt, hoort hij eerst alle partijen. Tijdens dat gesprek kan je een ander voorstel doen dan een uithuiszetting. Zo kan je bijvoorbeeld voorstellen om een afbetalingsplan voor de onbetaalde huurgelden op te stellen en in budgetbeheer te gaan bij het OCMW wanneer je verhuurder een uithuiszetting vraagt omdat je de huurgelden niet betaalt. Zo kan de verhuurder erop vertrouwen dat hij zijn huurgelden zal ontvangen.

Wanneer de vrederechter je voorstel voldoende vindt, kan hij de uithuiszetting uitstellen zolang je de nieuwe overeenkomst naleeft.

 1. Na de betekening van de uithuiszetting door de gerechtsdeurwaarder:

Wanneer je een brief van de gerechtsdeurwaarder ontvangt met de uithuiszetting, dan moet je voor de aangegeven datum de woning verlaten.
Je mag dan niet meer in de woning blijven. Zelfs wanneer je de huur toch nog betaalt, moet je de woning verlaten.

Je kan steeds proberen om een nieuw akkoord te sluiten met je verhuurder. In de praktijk is het vrij zeldzaam dat de verhuurder dat nog wil.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home