Dat hangt af van de fase waarin je vraag voor medische regularisatie zich bevindt.

Het onderzoek van een aanvraag regularisatie gebeurt in 2 stappen.

  • Tijdens de 1e stap onderzoekt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) of je aanvraag ontvankelijk is: is je dossier volledig en lijkt je ziekte op het eerste gezicht ernstig genoeg voor regularisatie?

    Tijdens deze 1e stap verandert er niets aan je verblijfsstatus. Als je illegaal verblijft, heb je geen recht op maatschappelijke hulp van het OCMW, ook niet als je medische regularisatie aanvraagt. Als je aan de voorwaarden voldoet kan je dringende medische hulp krijgen. Het OCMW doet een maatschappelijk onderzoek.

  • Als je aanvraag voor medische regularisatie ontvankelijk is, begint de 2de stap van het onderzoek en onderzoekt de DVZ of je aanvraag gegrond is: hoe ernstig is je ziekte en kan je behandeld worden in je land van herkomst?

    Tijdens de 2e stap van het onderzoek word je ingeschreven in het vreemdelingenregister en je krijgt een attest van immatriculatie (oranje kaart) voor 3 maanden. De oranje kaart wordt telkens met 3 maanden verlengd tot er een beslissing komt van de DVZ. Na 1 jaar wordt de oranje kaart telkens met 1 maand verlengd.

    In die fase heb je recht op maatschappelijke hulp van het OCMW.

    Je loopt geen risico dat de DVZ je aanvraag weigert op grond van de hulp die je krijgt van het OCMW.



    Als de DVZ je aanvraag voor medische regularisatie weigert, wordt de hulp van het OCMW onmiddellijk stopgezet. Je hebt dan enkel nog recht op dringende medische hulp.

     

Opgelet!

Als het OCMW je vraag om hulp weigert, dan kan je in beroep gaan bij de Arbeidsrechtbank. 

Sommige arbeidsrechtbanken kennen maatschappelijke hulp toe als DVZ Je medische regularisatie heeft geweigerd en je in beroep bent gegaan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). Ze kennen maatschappelijk hulp toe tijdens de procedure bij de RVV.​ 

Heel soms vinden arbeidsrechtbanken vinden dat je recht hebt op hulp van het OCMW vanaf het ogenblik dat je medische regularisatie aanvraagt. Anderen zijn het daar niet mee eens. Bespreek met je advocaat of een gespecialiseerde jurist wat de praktijk is in de regio waar je woont.


Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant