Ja. Je hebt binnen het huwelijk de plicht om trouw te zijn aan mekaar.
Dat is de getrouwheidsplicht

Wanneer het huwelijk beëindigd wordt (door overlijden of echtscheiding), stopt ook de getrouwheidsplicht.

Wanneer jullie enkel uit mekaar zijn en niet officieel uit de echt gescheiden, loopt de plicht om trouw te zijn in principe door.

In de praktijk heeft die plicht sinds 2007 nog weinig gevolgen. Overspel is geen fout meer die je moet bewijzen om uit de echt te kunnen scheiden. Sinds 2007 is er geen fout van één van beide meer nodig voor een echtscheiding.

Wanneer heeft overspel wel nog gevolgen?

  • Bij het bepalen van een eventueel persoonlijk onderhoudsgeld tussen de ex-echtgenoten (dus niet voor de kinderen) na de echtscheiding. Aan de ex-echtgeno(o)t(e) die financieel niet toekomt na de echtscheiding kan een persoonlijk onderhoudsgeld door de rechtbank geweigerd worden wanneer die zelf een fout heeft gemaakt (zoals overspel) die de oorzaak is van de echtscheiding.
  • Bij de geboorte van een kind uit de overspelige relatie. Wanneer de moeder gehuwd is en bevalt van een kind uit een andere relatie, heeft het kind in principe automatisch de echtgenoot van de moeder als vader. Meer informatie vind je onder ‘Afstamming'.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant