Hoe maak je een plaatsbeschrijving?

 1. De huurder en de verhuurder moeten de plaatsbeschrijving opstellen binnen 1 maand nadat de huurder is ingetrokken in de woning. 
  Dat moet gebeuren wanneer de woning nog leeg staat of tijdens de 1ste maand van de verhuring. Je moet de plaatsbeschrijving toevoegen aan de huurovereenkomst en de verhuurder moet ze mee registeren.
  Als de huurder of de verhuurder niet ingaat op de vraag om een plaatsbeschrijving op te maken, kan de ander aan de vrederechter vragen om een deskundige aan te stellen.
   
 2. Je moet de plaatsbeschrijving schriftelijk opstellen. Jullie moeten het document ondertekenen en de datum van de plaatsbeschrijving toevoegen.
   
 3. Je moet de plaatsbeschrijving op tegenspraak opstellen. Dat betekent dat jullie allebei, of jullie vertegenwoordigers, aanwezig moeten zijn.
  Jullie kunnen zelf een plaatsbeschrijving maken. Jullie kunnen er ook voor kiezen om samen een expert aan te stellen die de plaatsbeschrijving maakt. Als jullie het niet eens geraken over de plaatsbeschrijving stelt de rechter een expert aan.  
   
 4. De plaatsbeschrijving moet gedetailleerd zijn.
  De plaatsbeschrijving moet alles zo nauwkeurig mogelijk vermelden. Vermelden in de huurovereenkomst dat de woning in goede staat is, is geen plaatsbeschrijving. Een volledige plaatsbeschrijving bevat minimaal:
 • een inventaris van alle kamers;
 • een inventaris van alles wat aanwezig is in de woning;
 • en een beschrijving van de toestand van alle kamers en inhoud.
 1. De kosten van de plaatsbeschrijving delen de huurder en verhuurder.
   
 2. Je moet de plaatsbeschrijving opstellen in 3 exemplaren.
  1 voor elke partij, dus 1 voor de huurder en 1 voor de verhuurder. Een 3de kopie moet je toevoegen aan de huurovereenkomst voor de registratie.
   
 3. Je voegt de plaatsbeschrijving toe aan de huurovereenkomst als bijlage.
   
 4. Je moet de plaatsbeschrijving laten registreren.
   
 5. Op het einde van de huurovereenkomst moet je opnieuw een plaatsbeschrijving opmaken.

 

 Deze fiche werd geschreven met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home