Onze werking 

Helder Recht verwezenlijkt haar missie via verschillende diensten.

Het hart van ons werk bestaat uit een databank met meer dan 1500 fiches. Elke fiche geeft een praktisch antwoord op een concrete juridische vraag, opgesteld in klare taal.

Ontdek onze fiches 

Capture d’écran 2022-08-09 153959.jpg

Waarom heeft Helder Recht geen aanbod voor burgers?

We richten ons enkel tot hulpverleners in verschillende sectoren: sociale, medische, juridische en andere sectoren . Burgers met juridische vragen kunnen ondersteuning of begeleiding vragen bij een hulpverlener die bij Helder Recht geabonneerd is. Op die manier bereiken we de meest kwetsbare burgers.

Hoe kiezen we de juridische vragen op de website?

De inhoud op onze website vertrekt vanuit de juridische vragen die we van hulpverleners krijgen via onze helpdesk. Via de helpdesk krijgen we een goed beeld van de problemen waar kwetsbare burgers en hulpverleners vaak mee geconfronteerd worden. De vragen zijn gesteld vanuit het standpunt van de hulpverlener en in niet-juridische taal.

Ook onze vormingen zijn geïnspireerd op de juridische vragen die we krijgen via de helpdesk. 

Op die manier ontstaat er een wisselwerking, waardoor de inhoud van onze website steeds relevant is en aangepast is aan de noden van zowel hulpverleners als burgers.

Klare taal vormt de rode draad doorheen onze werking. Sinds het prille begin van ons bestaan, staan we garant voor duidelijke, heldere en praktische inhoud. Om het recht te verhelderen, voeren we een dagelijkse strijd om juridische teksten begrijpelijk en toegankelijk te maken.

Al de juridische inhoud wordt steeds nagelezen en aangepast door het team van Droits Quotidiens Legal Design, experten in klare taal.

Onze sociale impact

In juni 2021 heeft Droits Quotidiens Legal Info een grote peiling gedaan bij geabonneerde hulpverleners naar de impact van onze diensten op hun dagelijks werk. 

Enkele kerncijfers:

98%van de respondenten zou de website van Helder Recht aanbevelen.

De databank wordt het meest geprezen voor:

  • De heldere, klare taal
  • De betrouwbaarheid van de info

71% van de respondenten geeft aan dat het gebruik van de website invloed heeft op hun dagelijks werk. Door gebruik van de website kunnen ze tijd besparen en efficiënter te werk gaan.

De documenten van de sociale impactstudie kan u hieronder raadplegen (enkel in het Frans):