Sinds 15 januari 2024 kunnen niet-Belgische kinderen jonger dan 12 een elektronische verblijfskaart krijgen. Vroeger kregen ze een wit kartonnen kaartje.

Niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar zijn moeten geen verblijfskaart hebben. Ze hebben hetzelfde verblijfsstatuut als hun ouders, maar ze zijn niet verplicht om een verblijfskaart bij zich te hebben. De ouders beslissen zelf of ze dat aanvragen. 

  • Voor 15 januari 2024 kregen de niet-Belgische kinderen jonger dan 12 een kartonnen kaartje met een foto. Die worden niet meer afgeleverd. De kaartjes die al in de omloop zijn, blijven geldig tot aan de vervaldag. Daarna krijgen ze een elektronische kaart.
  • Sinds 15 januari 2024 krijgen niet-Belgische kinderen jonger dan 12 een elektronische verblijfskaart. Ze krijgen dan hetzelfde model als hun ouders, bijvoorbeeld: een A-kaart, een EU-kaart, enzovoort. 

    De elektronische verblijfskaart voor kinderen is maximum 3 jaar geldig.
    Als de duur van de verblijfskaart van de ouders korter is, dan krijgen hun kinderen ook een verblijfskaart die korter is. De verblijfskaart van het kind mag niet langer duren dan de verblijfskaart van de ouders.

Wil je meer weten over verblijfsdocumenten voor vreemdelingen?

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant