Wanneer je gehuwd bent in het buitenland en je komt naar België, dan ben je niet altijd automatisch ook gehuwd in België. De ambtenaar van de burgerlijke stand in Belgiëbeslist over de geldigheid van je buitenlandse huwelijksakte. Vooraf moet je de akte laten vertalen en laten legaliseren. 

Als je je buitenlands huwelijk in België wil laten erkennen, dan moet je je originele huwelijksakte binnenbrengen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont.Als je geen originele akte hebt, dan kan je een authentieke kopie binnenbrengen, dat is een kopie waarvan de ambtenaar bevestigt dat het een letterlijke kopie is van het originele. 

 

Eenvertaling 

Als de akte is opgesteld in een vreemde taal, dan heb je een vertaling nodig.  
Je moet de aktevooraf laten vertalen naar de taal van de gemeente waar je woont. Sommige gemeentes aanvaarden ook een vertaling naar 1van de landstalen. 

 

De vertaling moet gebeuren door een officiële vertaler, dat is:  

Met sommige landen heeft België een akkoord gesloten rond meertalige documenten, bijvoorbeeld met de landen van de Europese Unie. Heb je een meertalige huwelijksakte, dan is een vertaling niet nodig. 

 

 

Legalisatie 

Bij eenlegalisatieplaatst de ambassade of het consulaat van België een sticker op de buitenlandse huwelijksakte en op de vertaling. De legalisatie bevestigt: 

  • de echtheid van de akte; 

  • dat het document door de bevoegde ambtenaar is opgesteld. 
     

Met sommige landen heeft België een akkoord gesloten rond: 

  • een vereenvoudigde vorm van legalisatie, bijvoorbeeld een apostille; 

  • een vrijstelling van legalisatie, bijvoorbeeld met de landen van de Europese Unie. 

Via de simulator van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken kan je nagaan of en waar je je huwelijksakte moet legaliseren. 

 

Als aan de voorwaarden van vertaling en legalisatie is voldaan, dan onderzoekt de ambtenaar van de burgerlijke stand of het huwelijk kan worden erkend in België. 

 

Ben je hulpverlener en wil je meer info rond het gebruik van buitenlandse documenten in België, schrijf je dan in voor onze webinar van 14 maart 2023.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant