Wat zijn de voorwaarden voor gezinshereniging met een erkende vluchteling of een subsidiair beschermde?

Voor je verder leest

Als je als vluchteling of als subsidiair beschermde erkend wordt, krijg je een elektronische A-Kaart, die 1, 2 of 5 jaar geldig is.

5 jaar na je vraag om internationale bescherming kan je een onbeperkte verblijfsvergunning vragen (een B-kaart).

Je vindt meer informatie op de fiche: ‘Op welke verblijfskaart heb je recht?'

Voor gezinshereniging met een vluchteling of een subsidiair beschermde gelden voor een groot deel dezelfde regels als wanneer je gezinshereniging vraagt met een vreemdeling die een A-kaart heeft.

Zo moet je de volgende documenten voorleggen: 

  • medisch attest dat je geen ziekte hebt die de volksgezondheid in gevaar kan brengen;
  • blanco strafblad als je ouder bent dan 18 jaar;
  • bewijs van de gezinsband (huwelijksakte, geboorteakte…);
  • bewijs van de erkenning als vluchteling of van het statuut als subsidiair beschermde van je familielid in België.
  • enz.

Daarnaast zijn er een aantal regels die soepeler zijn voor familieleden van vluchtelingen of subsidiair erkenden:

  • de vluchteling hoeft niet te bewijzen dat hij/zij voldoende inkomsten heeft, voldoende huisvesting en een ziektekostenverzekering heeft, als:
    • de aanvraag gezinshereniging gebeurt binnen het jaar na de erkenning als vluchteling of als subsidiaire beschermde.
      In heel uitzonderlijke gevallen wordt die termijn van 1 jaar wel eens verlengd;
    • en het huwelijk of het partnerschap al bestond voor de vlucht naar België. De ouders van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen die erkend zijn als vluchteling (NBMV) hoeven die bewijzen niet voor te leggen, ook niet als hun kind al langer dan 1 jaar geleden als vluchteling werd erkend. 
  • je kan gezinshereniging vragen met je meerderjarig kind dat als vluchteling of subsidiaire beschermde is erkend.
    Opgelet! Dat kan enkel als je kind internationale bescherming heeft gevraagd toen hij/zij jonger dan 18 jaar en een niet-begeleide minderjarige was. De aanvraag gezinshereniging moet dan gebeuren binnen de 3 maanden nadat hij/zij erkend werd als vluchteling;
  • je hoeft geen administratieve bijdrage te betalen;
  • je kan de aanvraag doen bij een andere ambassade of consulaat dan die van de plaats waar je gewoonlijk verblijft;
  • als je geen geboorte- of huwelijksakte kan krijgen in je land van herkomst kan je de familieband met de vluchteling met andere documenten aantonen (bijvoorbeeld: paspoort, geboortecertificaat, enz.);
  • enz.
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home