Wat kan je doen als de verhuurder de huurwaarborg niet op een geïndividualiseerde rekening plaatst?

De verhuurder is verplicht om de huurwaarborg op een geïndividualiseerde rekening te plaatsen als jij dat vraagt.

Als hij de huurwaarborg niet op een geïndividualiseerde rekening zet, moet hij aan jou een interest betalen. Die interest is gelijk aan de gemiddelde interestvoet. Je kan vragen aan je bank hoeveel dat is.

De huurwaarborg die de verhuurder niet op een geïndividualiseerde rekening heeft gezet, mag je aftrekken van de huur die je moet betalen (alsof je een voorschot betaald hebt). Je moet daarnaast wel zelf een geïndividualiseerde rekening openen en daarop de huurwaarborg storten.

Een voorbeeld:

De huurprijs van je woning is 550 euro per maand en je overhandigt de waarborg van 3 maanden huur, 1650 euro, cash aan de verhuurder. Na 2 jaar kom je erachter dat de verhuurder de huurwaarborg niet op een geïndividualiseerde rekening heeft gezet. Je mag de betaalde som dan als een voorschot op de huurprijs beschouwen.

Als huurder heb je ook recht op de interest. Als dat bijvoorbeeld 10 euro is, dan moet je zelf 1660 euro op een aparte, geïndividualiseerde rekening zetten. Daarna moet je de verhuurder meedelen dat je 1660 zal aftrekken van de volgende betalingen. Dat betekent dat je de volgende 3 maanden geen huur moet betalen.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home