Wat kan er gebeuren als je de beslissing van de rechter negeert?

In principe moet je de beslissing van de rechter spontaan uitvoeren, zonder dat de tegenpartij je daartoe verplicht.

Doe je dat niet, dan kan de tegenpartij je verplichten om de beslissing uit te voeren.

  • Als de rechter heeft beslist dat je aan je tegenpartij een som geld moet betalen en je dat niet doet, loop je het risico dat de tegenpartij de beslissing gedwongen gaat uitvoeren. Hij/zij zal aan de gerechtsdeurwaarder vragen om beslag te leggen om zo zijn/haar geld te krijgen. Er bestaan verschillende soorten beslag: roerend beslag, onroerend beslag, loonbeslag.
  • Als de rechter heeft beslist dat je iets moet doen, dan heeft de tegenpartij andere middelen om je daartoe te verplichten: bijvoorbeeld via een dwangsom.

De kosten die de tegenpartij maakt voor de gedwongen uitvoering van de beslissing moet jij betalen. Die kunnen behoorlijk oplopen. Je hebt er alle belang bij om die te vermijden.

De meeste beslissingen op tegenspraak zijn uitvoerbaar bij voorraad. Als jullie allebei aanwezig waren hoeft de tegenpartij niet te wachten met uitvoeren tot de termijn om in beroep te gaan voorbij is. Hij/zij kan de gedwongen uitvoering vragen tijdens de procedure in beroep.

Een beslissing die bij verstek is genomen is niet uitvoerbaar tijdens de procedure in verzet of in beroep.

In bepaalde gevallen bepaalt de wet of de rechter dat de beslissing niet uitvoerbaar is bij voorraad, bijvoorbeeld bij de toekenning van de Belgische nationaliteit.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home