Als de tegenpartij niet verschijnt op de zitting van de rechtbank of als niemand hem/haar vertegenwoordigt, kan je aan de rechter vragen om een beslissing te nemen bij verstek.

De rechter controleert of procedure correct verlopen is. Zo kijkt hij bijvoorbeeld na of de oproepingsbrief naar het juiste adres werd verzonden en of de tegenpartij die heeft ontvangen.

  • Als blijkt dat de procedure correct is verlopen, kan de rechter een beslissing nemen bij verstek. De rechter hoort dan alleen jouw versie van de feiten. Als de tegenpartij niet aanwezig is, kan hij zijn versie van de feiten niet vertellen.
    De rechter beslist pas bij verstek op het einde van de zitting voor als de tegenpartij toch nog zou verschijnen en beide partijen de zaak willen laten behandelen.
     
  • Als de rechter vindt dat de procedure niet correct is verlopen, kan hij/zij beslissen om de zaak  uit te stellen naar een nabije datum om zo de fout recht te zetten.
    De tegenpartij krijgt een nieuwe oproeping. Dat gebeurt via een gerechtsbrief.

    • Daagt de tegenpartij op de 2de zitting van de rechtbank nog steeds niet op hoewel hij correct werd opgeroepen, dan kan je aan de rechter vragen om een beslissing te nemen bij verstek.
    • Als de tegenpartij wel aanwezig is op de 2de zitting van de rechtbank, dan verloopt de zitting alsof het de (1ste) inleidingszitting is. De zaak wordt onmiddellijk helemaal behandeld op de zitting of wordt uitgesteld naar een latere datum.

Opgelet! Als de rechter een beslissing neemt bij verstek, kan de tegenpartij in beroep gaan tegen de beslissing van de rechter. Hij/zij moet dat doen binnen de maand na de betekening of kennisgeving van de beslissing van de rechter.

Als het niet mogelijk is om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank, kan de tegenpartij in verzet gaan. Anders dan bij een beroep, is het dezelfde rechter die de beslissing bij verstek heeft genomen, die je zaak opnieuw onderzoekt.

Meer info vind je op de fiche ‘Wat moet je doen als de rechter een beslissing bij verstek neemt’.


Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant