Wat is een hypothecair krediet?

Voor je verder leest

De wet op het hypothecair krediet is complex en bevat een aantal bijzondere regels.
Dit antwoord is gebaseerd op de algemene regels die bij de meeste hypothecaire kredieten gebruikt worden.

Een hypothecair krediet is een overeenkomst waarbij de kredietgever je geld leent en jij een onroerend goed als waarborg geeft.

Er ligt dan een hypotheek op het onroerend goed. Meestal is dat het goed dat je wil aankopen of bouwen.

Om een hypothecair krediet te zijn, moet het krediet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het krediet moet worden afgesloten om een onroerend goed te kopen of te herstellen: een bouwgrond kopen, een appartement of huis kopen, bouwen of renoveren.
  ! Sinds april 2017 is het ook mogelijk om een hypothecair krediet af te sluiten voor de aankoop van roerende goederen, zoals bijvoorbeeld een auto.
   
 • Het krediet moet ondertekend worden door een fysiek persoon die de lening vooral voor zijn privéleven afsluit, dus buiten zijn beroepsactiviteit;
   
 • Het krediet is gegeven door een kredietgever of kredietbemiddelaar die erkend is door de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten);
   
 • Het krediet is gekoppeld aan een hypotheek.

Als 1 van de voorwaarden niet vervuld is, dan zijn op het krediet de algemene regels voor overeenkomsten van toepassing.

Het onroerend goed dat als waarborg gegeven wordt, wordt ingeschreven in de hypotheekregisters op het moment van het ondertekenen van de aankoopakte bij de notaris.

Als je het krediet niet terugbetaalt, dan geeft die inschrijving in de hypotheekregisters de kredietgever een voorrang op andere schuldeisers. Als je verplicht bent om je onroerend goed te verkopen om je schulden te betalen, dan wordt met het geld eerst de kredietgever met de hypotheek terugbetaald.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home