Wat is een huurwaarborg en waarvoor dient het?

Een huurwaarborg is een vorm van zekerheid voor de verhuurder. Het gaat meestal om een som geld die je betaalt op een geïndividualiseerde rekening. De verhuurder bepaalt de details van de huurwaarborg in de huurovereenkomst.

Hij wil een garantie dat hij niet met lege handen achterblijft als je als huurder de huurverplichtingen niet nakomt, bijvoorbeeld als je een betalingsachterstand hebt of als er schade is aan de gehuurde woning bij je vertrek.

Er zijn 4 mogelijkheden om de huurwaarborg te betalen. Jij kan als huurder vrij kiezen:

  • Huurwaarborg op een geïndividualiseerde rekening;
  • Huurwaarborg via een bank;
  • Huurwaarborg via het OCMW;
  • Borgstelling.

Je krijgt de huurwaarborg terug bij het einde van de huurovereenkomst.

Je moet al je verplichtingen zijn nagekomen. Dat betekent dat je de gehuurde woning in haar oorspronkelijke staat moet teruggeven aan de verhuurder.

Als de huurovereenkomst is afgelopen moet je een document ondertekenen samen met de verhuurder. Met dat document kan je naar de bank gaan, die de huurwaarborg terugbetaalt. Je hebt ook recht op de interesten op de huurwaarborg.

De verhuurder heeft recht op een deel van de huurwaarborg als er schade is in de gehuurde woning of als je nog huur moet betalen.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home