Wat als je financiële toestand verbetert? Heb je dan nog altijd recht op gratis juridische bijstand?


De juridische bijstand kan worden stopgezet.


Je moet zelf het Bureau Juridische Bijstand (BJB) of je advocaat op de hoogte brengen als je financiële situatie verandert. Het gaat daarbij om veranderingen in je inkomsten of je bestaansmiddelen nadat de advocaat is toegewezen, tijdens de periode dat hij/zij voor jou aan het werk is.

 

Op het moment van je aanvraag voor juridische bijstand, wordt er niet naar toekomstige mogelijkheden gekeken, zoals een erfenis.
Wanneer je financiële situatie verbetert en je niet meer aan de voorwaarden voldoet, kan de juridische bijstand worden stopgezet.

Bijvoorbeeld wanneer:

  • je een groot bedrag krijgt door de verkoop van een huis na een echtscheiding of erfenis;
  • je achterstallige onderhoudsgelden krijgt;
  • je een schadevergoeding krijgt voor een ongeval;
  • enz.

Als je advocaat vaststelt dat je inkomsten gestegen zijn, zal hij je vragen om het BJB te verwittigen. Doe je dat niet, dan kan de advocaat de stopzetting van de kosteloze bijstand vragen aan het BJB.
Het BJB beslist of je nog verder recht hebt op juridische bijstand.

De kosten van de advocaat voor de periode dat je recht had op de juridische bijstand moet je niet terugbetalen.

Als je door het werk van de advocaat geld ontvangt waar je eigenlijk de voorbije periode recht op had, kan je gevraagd worden om de advocatenkosten terug te betalen.

Als je beslist om het BJB niet op de hoogte te brengen van je gewijzigde situatie, schend je de regels en loop je het risico daarvoor gesanctioneerd te worden.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home