Wat als je als dader de burgerlijke partij niet betaalt?

Wanneer de schadevergoeding is vastgelegd in een uitspraak van de rechtbank, kan je gedwongen worden om te betalen met behulp van een gerechtsdeurwaarder.

Als je niet betaalt, kan het slachtoffer overgaan tot de gedwongen uitvoering van de uitspraak. Het vonnis waarin de schadevergoeding is bepaald is de ‘uitvoerbare titel'. De gerechtsdeurwaarder kan bijvoorbeeld beslag leggen op je loon of op je inboedel om je schuld te betalen.

Meer informatie over de gedwongen invordering door een gerechtsdeurwaarder vind je onder ‘Waarop kan beslag worden gelegd?’.

Opgelet: Er staat geen gevangenisstraf op het niet betalen van je burgerlijke partijen. Al kan het in de praktijk er wel op neerkomen dat je, als je in de gevangenis zit, langer in de gevangenis moet blijven als je je burgerlijke partijen niet betaalt. Bij de toekenning van beperkte detentie, elektronisch toezicht of een voorwaardelijke invrijheidsstelling moet de strafuitvoeringsrechtbank rekening houden met de inspanningen die je doet om je burgerlijke partij(en) te betalen.

Niet alleen bij de toekenning, maar ook daarna, wanneer je onder voorwaarden buiten mag, is 1 van die voorwaarden vaak het afbetalen van de burgerlijke partijen.

Wil je ooit eerherstel aanvragen en terug een blanco strafblad hebben, dan is 1 van de voorwaarden ook dat je burgerlijke partijen betaald zijn.
Meer informatie vind je terug onder ‘Kan je vragen dat veroordelingen van je uittreksel uit het strafregister worden afgehaald?’.
Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home