Waar doe je de aanvraag gezinshereniging met een familielid dat Belg is of een Unieburger?

Dat hangt ervan af of je je in België bevindt of niet.

 • Als je in het buitenland bent, doe je een visumaanvraag op de ambassade of het consulaat van België in het buitenland.
  Het consulaat kan zelf beslissen om het visum af te leveren of het dossier overmaken aan de Dienst Vreemdelingenzaken te Brussel.
   
  • Als je familielid bent van een Belg en het visum wordt goedgekeurd krijg je een D-visum waarmee je naar België kan reizen.De procedure duurt maximum 6 maanden. Eens in België aangekomen schrijf je je in op de gemeente. Na een woonstcontrole door de wijkagent krijg je een F-kaart.
    
  • Als je familielid bent van een Unieburger moet je de aanvraag doen in België.
   In principe kan je zonder visum naar België komen.  Om problemen aan de douane te vermijden, vraag je best toch een visum aan in het buitenland.  Het visum dat wordt afgeleverd is een C-visum (visum voor kort verblijf).
   Pas al je in België bent aangekomen, kan je de aanvraag gezinshereniging opstarten op de gemeente. De procedure duurt 6 maanden.
    
 • Als je al in België bent aangekomen, kan je de aanvraag gezinshereniging met een Belgisch familielid of met een Unieburger rechtstreeks op de gemeente doen.
  Het maakt daarbij niet uit of je met of zonder visum in België verblijft.
  Het maakt ook  niet uit of je illegaal verblijft of niet, je kan je een aanvraag gezinshereniging indienen op de gemeente.

Als je zelf een Unieburger bent, heb je geen visum nodig om naar België te komen.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home