Moet je ook mee betalen voor schulden uit het beroep van je echtgeno(o)t(e)?

Dat hangt af van jullie huwelijksvermogensstelsel.

 

  • Hebben jullie geen huwelijkscontract afgesloten, dan zijn jullie gehuwd onder het wettelijk stelsel. Dat is de gemeenschap van aanwinsten. Dan kunnen voor de beroepsschulden van je echtgeno(o)t(e) zowel zijn/haar eigen vermogen als het gemeenschappelijk vermogen worden aangesproken. Alleen je eigen vermogen is veilig.

Bijvoorbeeld: één van jullie gaat voor de aankoop van een bestelwagen voor zijn/haar beroep een lening aan. Voor de terugbetaling kan de bank zowel vragen naar de eigen goederen van de koper als naar de gemeenschappelijke goederen zoals de inkomsten van jullie beiden.

Opgelet: wanneer je je borg hebt gesteld, kan ook je eigen vermogen worden aangesproken.

  • Hebben jullie een huwelijkscontract, dan is het belangrijk daarin na te lezen hoe jullie vermogen geregeld is.

Jullie kunnen gekozen hebben voor de volledige scheiding van goederen. Er is dan geen gemeenschappelijk vermogen. Elk heeft zijn eigen vermogen. De beroepsschulden van je echtgeno(o)t(e) zullen dus enkel betaald moeten worden met zijn/haar eigen vermogen.

Opgelet: wanneer je je borg hebt gesteld, kan ook je eigen vermogen worden aangesproken.

Je kan ook kiezen voor het stelsel van de volledige gemeenschap van goederen, waarbij je alles gemeenschappelijk maakt, zowel wat je voor het huwelijk had als wat je daarna ontvangt. Er zijn dan geen eigen vermogens. Alles kan dan gebruikt worden om de beroepsschulden van één van jullie beiden te betalen.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home