Kan je verhuurder zelf je meubels op straat zetten?

Voor je verder leest

Opgelet! Het gaat hier over een uithuiszetting in het kader van een huur. De uithuiszetting van krakers valt hier niet onder.

Neen, om je uit een woning te zetten, moet de verhuurder een uitvoerbare titel hebben.

Een verhuurder mag niet op zijn eentje handelen. Om je uit het huis te zetten, moet hij een beslissing van de rechtbank hebben.

Wanneer er ruzie over de huur ontstaat, kan de verhuurder een verzoek indienen bij de vrederechter van de plaats waar de woning ligt. De vrederechter beslist of een uithuiszetting nodig is.

Er zijn soms andere manieren om de situatie op te lossen (bijvoorbeeld de huurder veroordelen tot het betalen van de huur en intresten). Een uithuiszetting komt regelmatig voor, maar gebeurt niet automatisch.

Als de vrederechter de uithuiszetting bevolen heeft, dan moet de verhuurder aan de gerechtsdeurwaarder vragen om je uit huis te zetten.

Meer info vind je op de fiche ‘Hoe verloopt een uithuiszetting?’.

De verhuurder mag dus zeker niet de sloten zelf vervangen en de huurder met zijn inboedel op straat zetten.

Wanneer hij dat wel zou doen, begaat hij zelf meerdere overtredingen: huisvredebreuk, diefstal met braak, beschadiging van de inboedel, bedreigingen enz. Je kan klacht tegen hem indienen bij eender welk politiekantoor.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home