Kan je uit de huurwoning worden gezet in de winter?

Ja, de wet verbiedt geen uithuiszettingen in de winter.

Je kan uit je huurwoning gezet worden in de winter, tenzij je in Brussel of Wallonië een sociale woning huurt.

De vrederechter kan de uithuiszetting wel uitstellen. Hij houdt daarbij rekening met je familiale situatie, met de weersvoorspelling, met je mogelijkheden om ergens anders te verblijven, enz.

De rechter houdt daarbij ook rekening met de situatie van de verhuurder. De niet-betaling van de huur kan de verhuurder ook in de problemen brengen. Het is dus geen zekerheid dat de vrederechter de uithuiszetting uitstelt.

Normaal word je uit huis gezet 1 maand na het betekenen van de beslissing van de vrederechter.

Bijvoorbeeld: de vrederechter beslist tot uithuiszetting op 12 november. Die beslissing wordt betekend op 19 november. Dan kan de gerechtsdeurwaarder je vanaf 19 december uit huis zetten.

In de praktijk duurt dat langer (tot enkele maanden na de betekening). De gerechtsdeurwaarder heeft tijd nodig om de uithuiszetting voor te bereiden: afspraken maken met de politie, slotenmaker, transport, …

Opgelet: als de rechter de uithuiszetting uitstelt, dan verblijf je niet gratis in de woning. Je moet ofwel verder huur blijven betalen ofwel een vergoeding voor de periode die je nog in de woning verblijft (‘bezettingsvergoeding’).

Voor sociale huurwoningen in het Brussels-Hoofdstedelijk gewest zijn uithuiszettingen verboden tussen 1 december en 28 februari. In het Waalse gewest is dat tussen 1 november en 15 maart. In het Vlaamse gewest is er geen gelijkaardige regel.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home