Kan je beroep doen op de dienst voor alimentatievorderingen (DAVO)?

De dienst voor alimentatievorderingen (DAVO) heeft twee opdrachten:

  • achterstallige/onbetaalde onderhoudsbijdragen invorderen;
  • voorschotten verlenen op toekomstige onderhoudsbijdragen.

 

Om een beroep te kunnen doen op DAVO moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden verschillen naargelang de soort tussenkomst die je vraagt.
Je vindt ze terug op de website van DAVO of op het bijgevoegde schema onder ‘documenten’ in deze fiche.

 

Om een verzoek in te dienen moet je gebruik maken van een modelformulier. Dat kan je ook terugvinden onder ‘documenten’ bovenaan deze fiche of op de website van DAVO.

 

Verder moet je aan je verzoek ook een reeks documenten toevoegen. Neem gerust contact op met een sociale dienst die je kan helpen om het formulier juist in te vullen en om alle nodige documenten te verzamelen.

 

De termijn waarbinnen DAVO je dossier behandelt, verschilt van regio tot regio. Reken op ongeveer 2 maanden.

 

Eenmaal DAVO akkoord is gegaan om de achterstallige bijdragen in te vorderen, kan je ze via geen andere wegen meer invorderen. Zo kan je niet tegelijkertijd zelf een beroep doen op een gerechtsdeurwaarder of het geld rechtstreeks van de onderhoudsplichtige ouder proberen te krijgen.

 

Als je graag zelf opnieuw stappen zet, moet je DAVO daarvan op de hoogte brengen zodat de dienst haar tussenkomst kan beëindigen.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home