Kan je als ouder een wijziging vragen van de verblijfsregeling van de kinderen?

Ja.

Als jouw situatie, die van de andere ouder of die van de kinderen verandert, kan het nodig zijn om de verblijfsregeling aan te passen.

 • Je kan dat in de eerste plaats in onderling akkoord.
  Je vraagt aan de andere ouder om samen te zitten om de huidige regeling te evalueren en bij te sturen. Misschien zijn er voor hem/haar ook dingen die hij/zij liever wil veranderen?
  Jullie kunnen daarvoor beroep doen op een familiaal bemiddelaar.
  Hier vind je een lijst van erkende bemiddelaars.
   
 • Als jullie niet overeenkomen, dan kan je naar de familierechtbank gaan om daar een wijziging te vragen.
  Wanneer er al een vroegere uitspraak van de familierechtbank is, is het, tot de kinderen meerderjarig zijn, eenvoudig om de familierechtbank opnieuw in te schakelen.
  Een ouder kan dat zelf vragen via een brief of hij kan een advocaat raadplegen om conclusies neer te leggen op de griffie van de familierechtbank. Hij moet daarvoor geen nieuw verzoekschrift indienen en ook geen gerechtskosten betalen.

Het kan nodig zijn om de verblijfsregeling te veranderen omdat die niet langer haalbaar is. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een ouder verhuist naar een plek die verder weg is van de kinderen. De wet voorziet niets over welke ouder zich het meest moet aanpassen, maar voor rechters is het meestal die ouder die vrijwillig verder weg is gaan wonen van de kinderen.

Bijvoorbeeld: Als je naar het buitenland vertrekt, kan de rechter het verblijf van de kinderen bij jou verminderen als het onhaalbaar blijkt om de kinderen elke week te laten op- en afreizen. Daarbij is het belangrijk om in jullie akkoord of in je verzoek naar de rechtbank heel precies te zijn over wat er wijzigt en hoe de nieuwe situatie er gaat uitzien. Zo is het ook aangewezen te voorzien welke ouder de reiskosten betaalt.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home