Kan de rechter weigeren dat kinderen bij een ouder verblijven als ze niet elk een eigen kamer hebben?

Neen, je bent niet verplicht om een aparte kamer voor elk kind te hebben.

De rechter beoordeelt de situatie en de leefomgeving van elke ouder vanuit het belang van het kind. De rechter beslist over de verblijfsregeling in het belang van het kind, geval per geval en op grond van verschillende criteria.

De hele situatie wordt bekeken. Wanneer een ouder bijvoorbeeld in een kleine studio woont waar hij/zij 3 kinderen wil laten wonen, dan kan de rechter die vraag weigeren omdat de ouder geen aangepaste woning heeft.

Als de ouders meerdere kinderen hebben, dan streeft de rechter ernaar dat broers en zussen niet van elkaar gescheiden worden. Met 'broers en zussen' bedoelt men de kinderen die samen binnen eenzelfde gezin worden opgevoegd en die een bijzonder affectieve band met elkaar hebben ontwikkeld. Het kan dus niet enkel om kinderen van van dezelfde ouders, maar ook om halfbroers, stiefzussen, enz.

De beslissingen van de familierechter kunnen altijd herzien worden als de omstandigheden wijzigen. Een ouder kan altijd terugkeren naar de rechter zodra zijn verblijf aangepast is.

In bepaalde gevallen kan de rechter een sociaal onderzoek opleggen om een beter zicht te krijgen op de familiale situatie. Op vraag van één van de partijen of op vraag van de rechter kan er ook een medisch-psychologisch onderzoek plaatsvinden, maar dat is eerder zeldzaam.

Verwar deze vraag niet met 'de criteria voor bewoonbaarheid en overbevolking van een woning' waarbij een minimum aantal kamers vereist is op basis van het aantal inwoners.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home