Heb je recht op hulp van het OCMW tijdens je toeristisch verblijf in België?

Voor je verder leest

Of je recht hebt op hulp van het OCMW hangt af van het antwoord op een aantal vragen: wat zijn je inkomsten? Ben je bereid om te werken? Ben je behoeftig? Verblijf je in België? Enz.

Meer info vind je in de vragen onder ‘Hulp van het OCMW’ in de rubriek ‘Sociale bescherming'.

Je verblijfsvergunning bepaalt in grote mate of je wel of geen recht hebt op maatschappelijke hulp.

Deze fiche geldt niet voor Europeanen!

 • Je hebt geen recht op een leefloon.
  Alleen de personen die zijn ingeschreven in het bevolkingsregister kunnen een leefloon krijgen. Met je toeristenvisum mag je hoogstens 3 maanden in België verblijven. Je bent niet ingeschreven in de registers, ook niet in het bevolkingsregister.
  Als toerist heb je je hoofdverblijfplaats ook niet in België.
   
 • Je hebt ook geen recht op maatschappelijke hulp.
  Om een toeristenvisum te krijgen of om toegelaten te worden tot het grondgebied moet je aantonen dat je voldoende inkomsten hebt.
  Het kan gaan om persoonlijke inkomsten (50 euro per dag dat je in België bent) of via iemand die zich borg heeft gesteld voor jou (bijlage 3bis).
  Je hebt geen recht op hulp van het OCMW. Het OCMW zal zeggen dat je je moet richten tot je reisbijstandsverzekering of je borg.
  Soms gebeurt het dat het OCMW toch beslist om materiële hulp te geven aan een toerist, maar dan gebeurt dat met de eigen middelen van het OCMW. Het OCMW krijgt daarvoor geen terugbetaling van de Belgische Staat.
  Sommige rechters vinden dat de hulp niet zomaar kan worden geweigerd enkel en alleen omdat een persoon toerist is, maar dat steeds moet worden onderzocht of de persoon behoeftig is. 
   
 • In sommige gevallen kan je wel dringende medische hulp krijgen.
  Meer informatie over de dringende medische hulp en de medische hulp aan vreemdelingen vind je binnenkort onder de rubriek ’Vreemdelingen en gezondheidszorgen’.
Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home