In de geboorteakte is de naam van je kind verkeerd geschreven. Kan je die fout laten verbeteren?

Ja, een procedure tot naamsverbetering is eenvoudig en gratis.

 

Je neemt daarvoor contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de akte werd opgemaakt. Het volstaat om de ambtenaar te wijzen op de vergissing.

 

Wel moet je de juiste schrijfwijze van de naam kunnen bewijzen via andere officiële documenten. Staat er bijvoorbeeld een fout in de familienaam van je kind, dan kan je de juiste schrijfwijze tonen op je identiteitskaart of die van je partner. Gaat het om een voornaam of geboortedatum, dan kan het geboorteattest van het ziekenhuis als bewijs dienen.

 

Stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand vast dat er een fout is, dan verwittigt hij de procureur des konings. Die beslist of de naam verbeterd wordt. Geeft de procureur des konings een positief advies, dan kan de ambtenaar van de burgerlijke stand onmiddellijk de fout in de marge van de geboorteakte verbeteren.

 

Staat de fout in meerdere documenten, dan is de ambtenaar van de burgerlijke stand wettelijk verplicht ook de andere akten te verbeteren. Zijn er akten bij van een andere gemeente, dan moet de ambtenaar van de burgerlijke stand zijn collega verwittigen en hem vragen om de verbetering uit te voeren.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home