Als er een vonnis of een akkoord is rond de verblijfsregeling van de kinderen, heb je dan de toestemming van de andere ouder nodig om op vakantie te gaan met je kinderen?

Dat hangt ervan af.

  • Als jullie een vastgelegde verblijfsregeling hebben, dan mag je zelf kiezen wat je plant in de dagen die de kinderen bij jou doorbrengen. Je hebt niet het akkoord van de andere ouder nodig om in jouw periode met de kinderen op vakantie te gaan.

    Als de andere ouder vindt dat de reis niet in het belang van de kinderen is (bijvoorbeeld een gevaarlijke bestemming, medische risico’s, …) en het lukt niet om er onderling uit te geraken, dan kan hij/zij aan de familierechtbank vragen om de reis tegen te houden. Als de datum van vertrek al dichtbij is, kan dat via een versnelde procedure. De rechter luistert naar de argumenten van beide ouders en beslist wat in het belang van het kind is.

 

  • Als je reisplannen hebt over een langere periode dan de periode waarin de kinderen normaal bij jou verblijven, dan heb je het akkoord van de andere ouder nodig. Je wijkt dan af van de verblijfsregeling zoals die werd vastgelegd. Als de andere ouder zijn toestemming daarvoor niet geeft, kan je die aan de familierechter vragen. Je legt dan uit waarom het noodzakelijk is voor je vakantieplannen om af te wijken van de verblijfsregeling.

 

 

Als je naar het buitenland wil gaan met je kinderen is het altijd aangeraden om op voorhand afspraken te maken met de andere ouder. In België wordt de toestemming van de andere ouder niet gecontroleerd om met je kind naar het buitenland te kunnen vertrekken. Niet elk land heeft dezelfde regels rond ouderlijk gezag. Als je zeker wil zijn of het ook in je land van bestemming geen probleem is, neem je best contact op met de ambassade van dat land.

Om problemen te voorkomen en om het risico op internationale kinderontvoering te verminderen, maakte Child Focus een formulier voor de ouderlijke toestemming voor een reis naar het buitenland.

Terug naar de boomstructuur
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home